Beteende och hundspråk
Här kan du läsa om hundens beteende och språk
Historia
Det råder inga tvivel om att hunden härstammar från vargen, det har man kunnat fastställa i genetiska studier. Genom domesticerings-processen har vargen "förvandlats" till de över 400 olika hundraser som finns idag. Forskare är däremot inte eniga om var eller när domesticeringen började. Det är sannolikt att domesticerings-processen startade för över 15 000 år sedan. Man har hittat arkeologiska fynd på domesticerade hundar som är daterade kring 12 000-17 000 år sedan.
Olika typer av hundar har funnits i tusentals år, men de raser som vi ser idag har bara funnits sedan mitten av 1800-talet. Första hundutställningen hölls 1843 i England. År 1873 bildade den första kennelklubben, engelska kennelklubben. År 1874 producerades den första stamboken vilket kom att innebära strikt avel inom hundraser.
Eftersom hunden härstammar från vargen leder det tyvärr ofta, hos många, till tron att hundar följer samma regler som en vargflock, med strikt dominant hierarki för att hålla fred. I många år har beteendevetare och forskare ifrågasatt denna ovetenskapliga teori och till och med forskare som studerat vargbeteenden har ifrågasatt teorin. Det mesta av våra kunskaper kring hundars beteenden har tidigare utgått från studier på vargar i fångenskap, vilket är en onaturlig situation för vargarna. Det kan faktiskt likställas som att studera en människa i fängelse.
Forskare är nu eniga om att vargarnas sätt att leva och organisera deras sociala liv är helt annorlunda från vad de tidigare trott. Man vet nu att en vargflock består av fadern, modern och deras avkommor. När vargavkommorna är 2-3 år lämnar de flocken. Det finns alltså inga slagsmål om vem som ska vara ledare utan det är fadern och modern som leder sin familj precis som föräldrar för människor.
Tyvärr går många fortfarande runt och tror på att vargar lever i hierarki och hundar därför också måste göra det. Många av de uppfostringsmetoder som används och som står i äldre böcker används därför. Detta är en av de stora anledningarna till att vi har så många "problemhundar" idag. Detta tankesätt och inlärnings/uppfostringssätt orsakar problem på långt sikt och skadar relationen mellan hund och ägare.
Hundens språk
Först och främst måste vi ha i beaktande att människor och hundar är helt olika arter. Vi kan inte hundspråket helt och hållet och hundar kan inte människospråket helt och hållet. Vad vi däremot kan göra är att studera, träna och försöka att förstå varandra så mycket som möjligt. Det gör man bäst genom att umgås med varann.
Hur kommunicerar hundar?
Hundar kommunicerar genom ansiktsuttryck, kroppsspråk, rösten och fermoner (dofter). Hundar kommunicerar med oss genom ansiktsuttryck, kroppsspråk och rösten.
Hur lär jag mig förstå min hund?
Det bästa sättet att lära sig att förstå sin hund på är genom att umgås med den. Man kan säga att alla hundar pratar samma språk men att raserna har olika dialekter. Börja därför att lära dig din hunds dialekt innan du går över till att försöka förstå andra hundars kommunikation.
Vad kan man kolla efter?
Försök alltid att kolla på helheten. Vilken situation befinner hunden sig i just nu och vad visar min hund med ansiktet och kroppen? En hund kan t.ex. vifta på svansen av olika orsaker (när den är glad, men också när den är osäker). En hund som visar ragg kan göra det för att den är arg men också när den är rädd eller exalterad. En hund som skäller kan vara glad, rädd, osäker eller arg. En morrande hund kan känna sig obekväm och be någon backa men det kan också utgöra ett lekfullt ljud under dragkamp. Som du säkert förstår kan man inte kolla på enstaka delar av hunden utan man måste se helheten för att kunna tolka sin hund korrekt.
Hur ser jag om min hund är stressad?
Det finns många tecken på att din hund är stressad. När hunden är rädd och nervös så använder den lugnande signaler för att dämpa rädsla och nervositet. Dessa signaler lugnar både omgivningen och hunden själv.
Några tecken på att din hund är stressad, rädd eller nervös och försöker lugna sig är följande:
- Slicka sig om nosen,
- skaka sig,
- gäspa,
- nosa i golvet/backen,
- vrida bort hela kroppen,
- vrida bort huvudet,
- sätta sig eller lägga sig vid hundmöte med en livlig hund,
- gå i en båge,
- "frysa".