Dansk-svensk gårdshund
Ingår i rasgruppen Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Introduktion
Rasen härstammar från Sverige och Danmark. Ursprungligen användes rasen för att fånga råttor och som vakthund. Förr kallade man rasen för skånsk terrier. Rasen var vanligast i Skåne och Danmark där den agerade gårdshund mot skadedjur (Larsson, 2016).
Kända hälsoproblem inom rasen
Egenskaper/mentalitet
De gillar fysiskt och mentalt arbete och kräver aktivering för att må bra. Gillar närhet och värme och har en utpräglat vaktinstinkt som gör att de gärna slår larm om främlingar kommer in på området (SKK u.å.).
Utseende
Hanarnas mankhöjd mäter ca 34-37 cm och tikar ca 32-35 cm. Anatomiskt är kroppen svagt rektangulär med ett litet huvud i jämförelse med kroppen. Svansen är naturligt långt, halvlång eller så kan hunden födas med stubbsvans. Färgen på pälsen är övervägande vit med en eller flera fläckar i olika färgkombinationer (SKK u.å.).
Pälsvård
Pälsen har inget underhull och är hård, kort och slät. Behöver i princip ingen pälsvård men man kan borsta lite vid fällningpsperioden. Bad vid behov (SKK u.å.).
Övrigt
Rasen utgör en del av svenskt kulturarv. Rasklubben jobbar för att bevara rasen som alert, frisk, duglig, vänlig och tillgänglig sällskaps- och gårdshund med den dokumenterade ursprungliga rastypiska exteriören (SKK u.å.).
Källförteckning
Larsson, Jan (2016) 50 Hundar Sveriges populäraste hundraser, Tukan förlag, Göteborg. ISBN: 978-91-7617-732-7
Svenska kennelklubben (u.å.). DK- SV gårdshund. https://www.skk.se/sv/hundraser/dansk-svensk-gardshund/ [2021-02-09]