Förstoppning
(Lat. Obstipation)
Vad är förstoppning?
Förstoppning innebär en försvåring för avföring att passera ut från kroppen. Det kan leda till tenesmer (smärtsam avföringsträngning). Hård och torr avföring kan byggas upp i tjocktarmen eller ändtarmen och orsaka en sammanpressning, avföringen blir då kompakt.
Vad orsakar förstoppning?
Förstoppning kan bero på många orsaker såsom intag av främmande material t.ex. ben, stenar och leksaker. Det kan också bero på läkemedelsbehandling, neoplasi men även miljöfaktorer t.ex. rutinförändringar.
Omvårdnad
Om din hunds allmäntillstånd är opåverkat och den är frisk sedan tidigare där du inte misstänker någon allvarlig orsak till förstoppningen så kan du prova med egenvård. Egenvården är att motionera hunden och öka vätskeintaget. Det kan också vara bra att prova någon skonkost t.ex. de produkter som heter gastrointestinal och som säljs hos veterinärer. Om hunden fortfarande har förstoppning efter 2 dygn av egenvård ska veterinär kontaktas, men också om allmäntillståndet förändras under tiden.
Man rekommenderar inte att prova att ge laxerande själv innan veterinär undersökt hunden. Laxerande gör avföringen väldigt vattning, den kommer då troligen ut vilket kan göra att man då tror att allt är bra när det egentligen kan finnas kvar en blockering i tarmen t.e.x. en tumör, leksak, stenar eller annat. Men det kan också bero på andra tillstånd t.e.x. prostataförstoring.
När ska veterinär kontaktas?
Du bör kontakta veterinär om du misstänker att hunden har ätit något främmande föremål t.ex. en leksal, stenar eller ben eller annat som kan blockera tarmen. Du bör också kontakta veterinär om hunden har kräkningar samtidigt, har ett påverkat allmäntillstånd, om det kommer ut avföring med blod, om hunden är under 6 månader, om hunden äter mindre, inte alls eller dricker dåligt, om hunden uppvisar smärta när den antingen tömmer tarmen eller försöker att tömma tarmen. Man behöver också uppsöka veterinär om förstoppningen inte upphör efter 2 dygn med egenvård.