Grunden
Här kan du läsa om grunden till inlärning
Introduktion
Vad krävs egentligen för att hunden ska lära sig något? och finns det olika sätt att lära hunden nya saker?
Först och främst vill jag inleda med att det är varje hundägares ansvar att avgöra vad som är rätt och fel, eftersom det är hundägaren som är ansvarig för sin hund. Det innebär också att hundägaren alltid måste fundera på om de tips och råd som ges är rimliga. När man skaffar en hund första gången får man ofta till sig väldigt mycket råd och tips från sin omgivning och det kan därför vara svårt att avgöra vilket man ska följa. Det jag nämner är mina tankar, idéer och erfarenheter som jag fått genom att vara uppväxt med hund och genom utbildning.
Generellt kan man säga att beteenden som hunden anser lönsamma stannar kvar medan beteenden som hunden inte anser lönsamma växer bort. Får hunden t.ex. hälsa på andra hundar och människor när du får ett hundmöte när hunden drar i kopplet mot människan eller hunden så kommer hunden anse att det är lönsamt att dra i kopplet vid möten. Vill man inte att hunden ska dra i kopplet vid möten måste man därför lära hunden att "be om" att få hälsa. Detta kan man åstadkomma genom att öva på kontaktövningar och att aldrig tillåta sin hund hälsa när den drar i kopplet. Dra i kopplet = får inte hälsa = olönsamt. Hunden sätter sig ner och kollar mot dig = den får hälsa = lönsamt.
Inlärningens kriterier
Det finns några kriterier som bör vara uppfyllda för att inlärningen hos en hund ska fungera.
- Hälsa - Om din hund har en sjukdom eller skada finns risk att t.ex. smärtan eller det handikapp som uppstår tar fokus från träningen. Men det är också viktigt att din hund motioneras regelbundet och äter en välbalanserat kost. Förutom det krävs också att den sociala hälsan hos hunden är god och det kan den t.ex. bli om du och din hund har en god relation.
- Känslor - En stressad, rädd, arg eller överglad hund kan inte lära sig optimalt eftersom känslorna "tar över". Det är viktigt att ta hänsyn till hundens känslor vid inlärning. Kanske har du varit med om att hunden inte "hör dig" och det beror förmodligen på att hunden känslor stängt av delar av omgivningen. Här måste man först jobba med känslan, varför blir hunden rädd, stressad , arg eller överglad? Ofta löser sig beteendet om jobbar med känslan. Man ska t.ex. aldrig bestraffa en hund som visar tänderna. Då kommer hunden lära sig att inte visa tänderna. Men känslan hos hund t.ex. att den är rädd/arg kommer fortfarande finnas kvar, men då kan det ske en olycka istället, eftersom hunden inte längre kommer att visa att den är rädd/arg.
- Motivation - Hunden måste vara motiverad att lära sig nya saker. Här måste man hitta något som motiverar hunden. Hunden lär sig beteenden som lönar sig. Positiv förstärkning är därför ett viktigt verktyg för inlärningen. Det ska vara något som hunden tycker är "lönsamt", det kan variera stort mellan olika hundar. Vissa älskar hundgodis, medan andra gillar beröm, lek och kel mer. Här är det alltså viktigt att hitta vad just din hund tycker om. Viktigt att tänka på är också att situationen kan avgöra vad som är lönsamt, lek kanske fungerar i många situationer men om det står mellan lek och att hälsa på en ny hund kanske det väger tyngre att hälsa på hunden.
- Successivitet - Ett annat viktigt kriterium är att gå framåt i lagom takt. Man utgår ifrån vad hunden kan och avancerar därefter i lagom takt. En viktig uppgift man har är att se till att hunden lyckas, att den klarar av uppgiften och att det lönar sig att göra rätt. Börjar man gå för snabbt framåt eller i för svåra situationer så kommer hunden att misslyckas och då försämras situationen.
- Paus - Det sista kriteriet för inlärningen är pauserna. Ibland behövs korta pauser ibland längre. Detta krävs för hunden motivation, för att hunden inte ska tappa intresset men också för att hunden ska kunna koncentrera sig och fokusera. Det är dessutom under vilan, pausen och sömnen som inlärningen lagras.
Inlärningsteknik
Med fokus på belöningsbaserad inlärning
Belöningsbaserad inlärning innebär att vi på något sätt berömmer hunden när den gör rätt, istället för att basera inlärningen på förbud. Den här typen av inlärning kräver mer engagemang och planering än förbuds/bestraffnings metoder men kommer att löna sig på sikt. Hundar som lär sig genom bestraffning och förbud blir ofta osäkra och den känslan kommer att skapa "problem" t.ex. att hunden skäller av osäkerhet på andra människor eller hundar. Om man istället bygger inlärningen på beröm till hunden så kommer hundens självförtroende att öka.
Förbuds/bestraffnings metoder innebär att man ger hunden negativ förstärkning och är vanliga inlärningstekniker. Inte minst kan man se dessa i media. Det är nog också en trolig orsak till att den metoden fått så stort omfång ute i världen. Negativ förstärkning innebär t.ex. att man rycker i hunden, skriker åt den , trycker ner den och håller ett argt tonläge mot den med mera. Det här bidrar till en dålig relation mellan dig och din hund. Hunden kommer att bli osäker och underkasta sig din vilja. Det kan också leda till att hunden blir rädd för dig. Det finns hundägare som blandar negativ och positiv förstärkning, t.ex. bestraffar hunden när den gör fel och när det gör rätt någon sekund senare berömmer. Den här metoden försvårar inlärningen. Om hunden först får en bestraffning och sen beröm så lär den sig inte lika snabb eller bra.
Jag förespråkar belöningsbaserad inlärning och kommer därför att utgå ifrån det
Inlärningens olika delar
Det första du behöver göra är att sätta upp ett mål, vad vill du lära hunden? Vill du lära hunden något avancerat kan det kräva att du delar upp inlärningen i olika moment. Då är det viktigt att du vet hur du vill göra och hur det färdiga resultatet på inlärningen ska bli.
När du har målat upp ett mål och hur du ska gå tillväga så är det dags att tänka ut när du ska belöna. Vad ska hunden utföra för att få sin belöning. Ska du t.ex. lära in ögonkontakt ska du ge belöning varje gång hunden kollar mot dig. I det här fallet är det bra om du ger belöningen i rätt tid. Om du skulle ge belöningen för långsamt kanske hunden hinner vrida bort blicken och då belönar du det istället. Du ger belöning varje gång hunden gör rätt. För att öka spänningen hos hunden kan du belöna hunden oförutsägbart t.ex. ena gången en godis, andra gången med en leksak. Se dock upp med att använda belöningen på ett sätt som gör att hunden inte kan koppla beteendet med belöningen dvs att belöningen har för mycket fokus så att hunden inte ens lägger märke till det beteende som den gör rätt.
Olika inlärningstekniker
Inlärning med hjälper - Att lära en hund med hjälp av "hjälper" innebär att man på ett eller annat sätt visar hunden vad den ska göra. Det kan t.ex. vara genom att föra en godisbit bakåt över hundens huvud så att hunden sätter sig. Om man vill att hunden ska utföra ett beteende på en verbal signal måste man träna bort hjälpen så småningom.
Inlärning genom shejping - Att lära en hund med hjälp av shejping innebär att man formar fram beteenden hos hunden genom att belöna små steg som är i rätt riktning. Hunden måste alltså prova sig fram vad som är rätt. Gör hunden något som inte är i rätt riktning nonchalerar man det istället. Här är det extra viktigt med tajming för belöningen eftersom en för sen belöning kan uppmuntra ett annat beteende än det tänkta.
Inlärning genom att fånga beteenden - Att lära en hund genom att fånga beteenden innebär att man belönar när hunden utför ett beteende man vill spontant. T.ex. sätter sig ner eller lägger sig ner. Vill man kan man också lägga till en signal när hunden utför beteendet t.ex. sitt eller ligg.