Hud- och pälsvård

Här kan du läsa om hud- och pälsvård


Introduktion

Hundar sköter mycket av sin hud- och pälsvård själva. Men några av våra raser är framavlade med pälsbeklädnad som är svårskött och då klarar inte hunden av att göra det helt själv. Då är det viktigt att du hjälper hunden att sköta om pälsen, annars riskerar din hund att se ovårdad ut och få tovor som kan orsaka lidande hos din hund. 

Hur ska jag sköta om pälsen på min hund?

Olika raser har olika behov även pälskvaliteten spelar roll. Ett sätt att ta reda på hur du sköter om pälsen på just din hund är genom att läsa om rasen på Svenska kennelklubben eller hos den specifika rasklubben. Du kan också vända dig till en utbildad och certifierad hundfrisör för råd om hur du bäst sköter just din hunds päls. 

Hur ofta behöver jag bada hunden?

Hur ofta du behöver bada din hund beror på pälsbeklädnaden och livsstilen. Vissa hundar behöver badas 2-4 gånger per år medan andra kan behöva badas var 10-14e dag. De flesta hundar kan badas en gång i månaden. Rådfråga gärna en hundfrisör om du vill ha tips om ofta du behöver bada just din hund. 

Nämnvärt!  Använder du ett bra hundschampo återställs hundens pH värde i huden efter 12 timmar. 


Begrepp

Klippa - Innebär att man genom en klippmaskin eller sax klipper pälsen. 

Trimma - Innebär att man rycker moget hår från en strävhårig hund. 

Tova - Hårstrån som lindat in sig i varandra, oavsett storlek. Beror på smuts eller sliten päls (tänk dig ett slitet kardborrband). 



Produkter & Verktyg

Schampo: Använd alltid ett schampo som är anpassat för hund. Hundarna och människor har olika pH-värde på sin hud och att använda ett schampo avsett för människa som har ett lägre pH-värde kan därför orsaka irritation på hundens hud. 

Balsam: Använd balsam efteråt så sluts hårstråna, huden blir återfuktad och pälsen mer lättkammad. Även balsamet ska vara avsett för hund. 

Balsamspray: När man borstar en långhårig hund (päls som är mer än 2 cm) bör man använda balsamspray. Det ska vara anpassat för hund och är en form av leav-in balsam som inte behöver sköljas ur. Man bör aldrig borsta en torrpäls eftersom pälsen då tar stor skada. 

Hårfön: Föna alltid pälsen torr. Gnugga inte med handduk (det ger bra förutsättningar för tovbildning på päls som är 2 cm eller mer). Luften från fönen hjälper till att separera alla strån i pälsen. 

Borstar: Finns i många olika storlekar och material så att de kan anpassas till din hunds behov. Det finns borstar med mjuka strån som är lämpliga för känsliga hundar och valpar. Men det finns också rundpiggsborstar som kan hjälpa till och reda ut milda tovor. För svårare tovor finns metallpiggar. Bland borstar finns också gummiborstar som kan fungera som ett massageverktyg. 

Kammar: Finns med många och täta piggar för rakt och tät päls utan mycket underhull men också i få och täta piggar för tjockare, halvlång päls med eller utan underull. Kammar med få och otäta piggar passar för lång, tjock päls med underull. 

Obs!  Använd med fördel kam hos hundar med längre päls än 2 cm för att kontrollera tovor. Sätt kammen längst ner mot huden och dra ut i längderna. Fastnar den i en tova så behöver tovan redas ut (ej med kammen, det gör ont)

Kardor: Finns i olika material t.ex. plast och metall. Antalet piggar kan variera. Kardor kan man använda för att ta bort lös päls eller reda ut tovor. Smuts och mjäll tas också lämpligen bort med en karda. Det finns också gummikardor för massage som ökar blodcirkulationen hos hunden. 

Obs! Använd med fördel så kallade flexi-kardor de har lite längre piggar vilket sliter lite mindre på pälsen. 

Trimverktyg: Trimskrapor mot tovor eller för att tunna ut lång eller sträv päls. Trimknivar för huvud och öron. Eller trimsten (pimpsten) för att få bort löspäls eller underull. 

Tovutredare: Består av skärblad för hund med tjock, halvlång, lång eller lockig päls. Med det här verktyget kan du reda ut tovor på ett skonsamt sätt i pälsen genom att skära isär dem och dela tovorna, efter det kan man lätt reda ut tovan med fingrarna och sedan med en gles kam. 

Klippmaskin: Finns i olika storlekar, med eller utan sladd samt med fast eller utbytbart skär. 

Saxar: Finns i olika storlekar och utförande. Det finns raka och böjda saxar samt effileringssaxar (tandade saxar) 


© 2024 HundHandboken | Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång