Konflikter
Här kan du läsa om vanliga konflikter
Introduktion
En konflikt uppstår mellan oss och vår hund när hunden utför ett beteende som vi inte tycker är önskvärt. Konflikter som inte löser sig skapar oro och stress. En konflikt kan t.ex. vara att hunden jagar en hare, står och skäller vid ytterdörren eller morrar vid hundmöten.
Varför agerar hunden som den gör?
Det kan finnas många orsaker till att hunden agerar som den gör. Det kan bero på brist på konsekvens, det kan vara ras-specifikt t.ex. jakt- och vakt instinkter men det kan också beror på hundens känslor och tidigare erfarenheter. En hund som har känslor av rädsla eller osäkerhet vill inte att en annan hund ska komma nära i hundmöten och kan därför börja morra, som i detta fall betyder "kom inte närmre, backa!". För en hund med stark jakt-instinkt kommer det kännas naturligt att springa efter haren. Vid brist på konsekvens finns utrymme för misstolkningar. Får hunden välja beteende ibland i en situation och ibland inte kommer hunden att tro att den ibland får välja själv hur den ska göra i en viss situation. T.ex. du öppnar ytterdörren och och vill att hunden ska invänta varsågod. Springer hunden ut när du öppnar, måste hunden in igen, du måste begränsa alla möjligheter till misstolkningar, annars kommer du ha en hund som tror att den får springa ut ibland.
Hur löser jag konflikter?
Det beror på vilken konflikt det gäller. Men var konsekvent, ge inte hunden utrymme för misstolkningar. Är du konsekvent i din träning med din hund kommer du att lyckas vända konflikten till kontroll. Ta hänsyn till hundens känslor och vänd negativa känslor till positiva.
Skäller vid dörren
Undvik dramatik när någon knackar på eller ringer på. En hund med vaktinstinkt kommer naturligt att vilja varna och hundar som älskar andra människor kommer att bli exalterad. Det här är troligen en situation där du vill vända konflikt till kontroll. Då behöver du en typ av rutin varje gång någon kommer. Rutinen ska gå ut på att hunden ska vara lugn vid ytterdörren.
Du bör börja lära in hunden rutinen ostört. T.ex. när ni själva ska ut. Då kan du låta hunden sitta en bit ifrån dörren, lägg ut godis eller något annat som din hund tycker om, ta på dig ytterkläder och skor. Säg varsågod! hunden får sin godis och får sedan följa med ut. Kör det här varje gång ni ska ut.
Nästa steg är att låta hunden sitta lugnt med godis i närheten av sig medan du själv ringer på dörren, ha dörren öppen så att hunden förstår att det inte är riktiga gäster. Reser sig hunden, går du emot hunden och stoppar. Beröm hunden om den sitter kvar när du ringer på. Kör detta tills det sitter.
Nu är det dags att be någon annan ringa på. Locka hunden och be den sätta sig med en godis. Hunden kommer tillslut att förstå att besök är kul och att det innebär godis om den sitter lugnt.
Kom ihåg! Ha tålamod och låt det ta tid. Det finns inga quickfix.
Hälsa utan att hoppa
Är en otroligt vanlig konflikt som brukar lösa sig ganska fort genom att vara konsekvent. För att bli av med hoppandet, måste du undvika att sätta dig ner och hälsa på hunden när den hoppar. När hunden är lugn och har alla fyra tassar i golvet, dvs inte hoppar längre, kan du sätta dig ner och hälsa. Du kan också kasta iväg lite godis som avledning. Godis kan lugna och avleda intensiva hälsningar. Belöna när hunden hälsar lugnt.
Jaktförbud
Det är riktigt svårt att lära en hund att inte följa vilt när den redan jagar. Hunden blockerar allt runt om och tar an sin instinkt. Att ilsket säga åt hunden kommer inte att lösa situationen utan snarare skada relationen du har med hunden. Den kommer då inte våga närma sig dig. Du bör alltid ha hunden i lina så att den inte lyckas att jaga. Lär hunden att tala om för dig när det finns vilt. Ser hunden vilt ska den vända om och markera för dig för det ger du hunden en belöning. t
Några kanske tänker... är det inte svårt att lära hunden att markera för något den får syn på? Svaret är nej. Det är busenkelt och din hund har troligen markerat för dig varje promenad under hela dennes liv. Om du är ute och går och hunden stannar upp och kollar, du kollar också och ser att det är en hundägare med hund längre bort så svarar du säkerligen "äch det är inget farligt" och går sedan vidare. Men.. vad gjorde hunden? jo den stannade kvar och markerade att det fanns någonting. Belöna det här beteendet istället, så får du tillslut en hund som berättar för dig. Saken hunden ser är signalen för att hunden att den ska markera och berätta för dig. Genom att belöna hundens berättande kommer promenaden att få ett djupare syfte. Promenaden kommer att bli lugnare och gladare.
Varför ska jag träna hunden att berätta och inte lära den inkallning? En hund som berättar förebygger att hunden sticker, inkallning är åtgärdande och förebygger inte. När du kallar på din hund kan den redan ha stuckit ifrån dig och den kan redan ha blockerat omgivningen (dig och din röst inkluderad).
Hundmöten
En av de vanligaste konflikterna mellan hundägare och hund är hundmöten. Hur kan man då få bukt med problemet?
Ett sätt att lösa konflikten är genom att använda sig av motbetigning. Det innebär att man jobbar med hundens känsla i en situation. Genom att påverka hundens känsla och skapa en positiv association så kan man förändra beteendet. Man ersätter hundens befintliga känsla mot en annan. Har man en hund som tycker att hundmöten är jobbigt ersätter man den känslan genom att i de situationer där hunden ser en annan hund, ger den en godis. Godiset ger hunden en positiv känsla och lugnar dessutom hunden eftersom ätande lugnar hundar. Din hund kommer då varva ner och ha en positiv känsla när den ser andra hundar. När du väl lyckats vända hundens känsla kan du gå vidare och träna hunden att berätta när den ser en annan hund. Då får din hund ett uppdrag under varje promenad, att berätta för dig att det kommer en hund. Detta kommer att komma ganska naturligt om du gjort grundarbetet med motbetigningen bra. Är du inte snabb nog med godiset kommer din hund söka kontakt med dig och då kan du arbeta vidare med det så att din hund berättar för dig när en hund finns i sikte.
OBS! Ändra känslan innan du går över till att ändra hundens beteende (lär den berätta för dig när den ser hundar) annars kommer din hund fortfarande att känna rädsla, osäkerhet eller vara exalterad.
Ett annat sätt att jobba med hundmöten är genom att jobba med inlärda beteenden. Då använder man sig av något som hunden kan väl. Det kan t.ex. vara att du ber din hund gå fot. Här gäller det dock att hunden kan beteendet väl och att du ber hunden utföra det i rätt tid, så att hunden inte hinner bli för stressad för då finns risken att hunden stänger av pga känslorna.
OBS! Fungerar inte det här gå över till motbetigning för då kommer du åt hundens känslan bättre och kan vända den.