Demens hos hund

10.06.2023

Kan hundar få demens? tecken/symtom? hur ställs diagnos och finns behandling?

Hundar kan precis som vi människor bli "dementa". Demenssjukdom hos hund kallas också för kognitiv dysfunktionssyndrom, (canine cognitive dysfunction, CCD). Tillståndet brukar jämföras med Alzheimers sjukdom hos människor eftersom det kan yttra sig på liknande sätt. Enligt en studie drabbas mellan 14-35% av alla tamhundar från 8 år och uppåt av någon grad av kognitiv funktionsnedsättning. 

Alzheimers hos människor orsakas av plackbildning i hjärnan, men hos hundar är det ännu inte klarlagt vad som orsakar CCD. Det tros orsaka av bl.a. dålig blodcirkulation i hjärnvävnaden. I studier av hjärnan hos hundar med demenssjukdom har det visat sig att de kan ha färre nervceller (neuroner), förtvinad hjärnbark och sämre funktion i hjärnans signalsystem, minskade nivåer av signalsubstansen dopamin men också plackbildning. 

Tecken/symtom på demens hos hund är förändrat sömnmönster, glömska och förvirring. Det kan t.ex. vara så att hunden är uppe och går omkring på nätterna, utan någon plan t.ex. att gå och dricka eller äta.  Det kan yttra sig genom att de glömt bort "renhetsträningen" gör sina behov inomhus för att de glömt bort att säga till om att de behöver ut, det kan yttra sig genom att hunden står och stirrar på en vägg, tappar bort sig i trädgården, eller har svårt att navigera runt möbler och föremål. 

Men det kan också yttra sig i förändrade matvanor t.ex. att hunden äter mer, inte vill äta eller glömmer bort att äta. Kan tappa intresset för nya aktiviteter och miljöer och bli mer repetitiv dvs gör samma aktivitet flera gånger. Får svårare att koncentrera sig och lära sig nya tricks eller ord. 

Diagnos kan ställas genom anamnes dvs ägarens berättelse. En veterinär behöver utesluta annan sjukdom och kan använda sig av ett demens-verktyg som kallas för DISHAA som står för Desorientering, Interaktioner, Sömn-och vakenhetscykler, Husträning (rumsrenhet och annan inlärning), Aktiviteter och Ångest (Anxiety). 

Behandling består av att bromsa försämringen och att lindra symtom så gott det går. Tyvärr finns det inget botemedel mot demenssjukdom. 

Receptbelagda läkemedel t.ex. Selegilin (som reglerar dopamin nivåerna i hjärnan), Melatonin (reglerar dygnsrytmen) och Clomipramin (ångestdämpande) kan användas. 

Kosttillskott med skyddande effekt på den åldrande hjärnan t.ex. Omega-3, L-karnitin, antioxidanter och selen samt arginin. 

Rutiner och mental stimulans är också viktigt för att få en fungerande vardag och för att bevara hjärnkapaciteten så länge som möjligt. Ha fasta rutiner, undvik förändringar och ge hunden hjärngympa. 


Källa: 

  • Dewey, C.W., Davies, E.S., Xie, H., & Wakshlag, J.J. (2019). Canine Cognitive Dysfunction: Pathophysiology, Diagnosis, and Treatment. Vet Clin North Am Small Anim Pract, 49(3), 477-499. doi: 10.1016/j.cvsm.2019.01.013.


© 2024 HundHandboken | Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång