
Förstoppning hos hund
Förstoppning hos hund. Orsaker? vad kan man själv göra?
Anledningen till att hunden får förstoppning är många. Den vanligaste är att hunden ätit en stor mängd svårsmält mat. Maten sväller då och stannar upp i tarmen, drar åt sig vätska. Hunden blir då uttorkad och tarmen blir då mindre elastisk och klibbig - det försvårar för avföringen att ta sig vidare. Andra orsaker till förstoppning kan vara; smärta i rygg eller höfter t.ex. pga artros, det kan bero på främmande kropp i tarmen, analsäcksinflammation, förstoring av prostata, livmoderinflammation, nybildning eller tumör i buken, uttorkning, att tarmmotoriken är nedsatt och pga inälvsparasiter/mask.
Symtom på förstoppning är att hunden försöker att bajsa utan att det kommer något eller att det kommer små mängder hård och torr avföring. Andra tecken på förstoppning är ökad trötthet, kräkningar och öm och spänd buk.
Vad kan man göra själv?
Om man misstänker en lindrig förstoppning kan man rasta hunden många och korta sträckor. Motion kan öka tarmmotoriken. Man kan ge hunden skonkost i små portioner ofta och uppmuntra hunden att dricka eller tillsätta vätska till maten. Receptfria preparat kan också användas för att lösa upp förstoppningen. Kontakta dock gärna veterinär innan för konsultation eftersom förstoppningen kan bero på andra anledningar som kan behöva utredas.
När bör man söka veterinär?
Om hunden kräks eller är ung och inte vill dricka eller äta och om den har väldigt ont när den försöker bajsa eller om det kommer blod med avföringen ska man uppsöka veterinär. Om förstoppningen inte ger med sig efter några dagar med behandling hemma bör man också uppsöka veterinär.