
Jul med hund
Två veckor kvar till julafton. Vad är bra att tänka på? hur hundsäkrar man julfirandet?
Jul, liksom våra andra högtider medför risker för våra hundar att bli allvarligt sjuka. Varje år kommer det in flertalet hundar till landets kliniker och sjukhus för vård som har samband med högtiden. Det kan t.ex. handla om att hunden fått i sig julmat, julblommor eller pynt. Hundhandboken rekommenderar alla djurägare att vara extra uppmärksamma på hundarnas allmäntillstånd under jul och nyår. Det kan hända att hundar fått i sig julpynt, julmat eller julblommor när ägaren inte sett.
Vi rekommenderar att man beaktar julens faror och minskar risken för att hunden kommer åt dessa. På så sätt kan man hundsäkra julen.
Nedan listar jag några julfaror
Levande ljus - Under denna mörka årstid brukar vi tända ljus. De flesta hundar förstår att levande ljus innebär en fara och håller därför avstånd. Men... det händer att hundar välter omkull levande ljus t.ex. med svansen och det kan resultera i brännskada hos hunden, men det kan också resultera i brand i hemmet. Vi rekommenderar därför att man placerar ljus på ställen där hunden inte kommer åt att välta omkull de. Vi rekommenderar heller inte att man lämnar en hund ensam i ett rum med levande ljus. Har man en väldigt busig och energisk hund kan det bästa vara LED-ljus istället för levande ljus. Om hunden skulle välta omkull ett levande ljus och därigenom bränna sig. Kyl hudpartit med ljummet vatten (dvs inte is-kallt vatten). Hundhandboken rekommenderar inte att man använder sår-pulver eller salva för brännskador. Hundhandboken rekommenderar att man uppsöker veterinär vid brännskador eftersom det drabbade hudpartiet kan vara större än vad som först syns. Ha därför telefonnummer till veterinären tillgänglig.
Dekoration - Jul innebär ofta juldekorationer i olika former. Julbelysning har ofta elsladdar som kan vara lockande för hunden att leka med och bita i. Det skulle kunna leda till att hunden får i sig elektrisk ström. Glitter och paketsnören är andra exempel på saker som kan orsaka skada hos hund. Det kan t.ex. orsaka tarmvred eller stopp i tarmen. Hunden kan av misstag t.ex. med svansen, välta omkull eller häva ner glaskulor och andra sköra dekorationsmaterial som kan orsaka skärsår i trampdynor och i mun.
Julmat - I jultider finns många frestelser som är farliga för hunden. Det kan t.ex. orsaka förgiftningar, smärtsam förstoppning och bukspottkörtelinflammationer. Jäsande deg till julbak är farligt för hunden eftersom jäsningen producerar etanol. Det kan leda till alkoholförgiftning. Lök som bl.a. finns i Janssons-frestelse och köttbullar innebär en fara för hundar. Lök leder till lökförgiftning och blodbrist. Nötter kan fastna och orsaka stopp i luftvägar eller tarmar, vissa nötter är också giftiga. Bittermandel är giftigt vid nedbrytning och kan orsaka död. Choklad innehåller kakao som i sin tur innehåller ett för hunden giftigt ämne. Intag av choklad kan därför resultera i förgiftning. Russin kan innehålla ett för hunden giftigt mögel som leder till förgiftning och njursvikt. Revbensspjäll kan resultera i benrester fastnar i hunden mag- och tarmkanal. Fet mat t.ex. fettet på julskinkan kan orsaka bukspottkörtelinflammation. Hundar är känsliga för intag av koncentrerat fett vid ett och samma tillfälle. Salt mat kan leda till saltförgiftning.
Julväxter - Hur fint är det inte med julväxter under julhögtiden? Det är dock inte riskfritt. Alla liljeväxter är farliga vid förtäring. Även tulpan, mistel, julros, julstjärna, hyacinter och dess lökar samt amaryllis är exempel på giftiga växter.