Ljudrädsla & nyår
Nyårsfyrverkerier, åska och skott är vanliga källor till ljudrädsla hos hund.
Behöver man ta tag i ljudrädslan? När och vem kan hjälpa? Går det att förebygga?
Nu är vi inne på sista veckan i december och vi närmar oss nyår. Det är en härlig högtid för oss människor men det är också en högtid som kan innebära lidande för vissa hundar. Fyrverkerier är nämligen en vanlig källa till ljudrädsla hos hundar och om man inte tar tag i rädslan så riskerar det att utvecklas. En hund som har en ljudrädsla för fyrverkerier kan generalisera rädslan till fler ljud och händelser och då får man tillslut en hund som till och med har rädsla för många av våra vardagliga ljud.
Hur kan man förebygga ljudrädsla?
Det är bra om man försöker att förebygga ljudrädsla hos hund genom att vänja hunden successivt vid olika ljud. Det kan man göra genom olika typer av ljudlekar eller att utsätta hunden i olika typer av situationer. Ljuden bör ligga på en lagom nivå i början och målet är att hunden ska förknippa ljuden med något positivt eller ofarligt. När hunden senare hör ljudet på en högre nivå så blir den inte lika överraskad.
Man kan också belöna hunden när den hör ett ljud, utan att bli rädd. T.ex. om du är ute på promenad och hunden hör ett ljud som den inte blir rädd för. Belöna då genom lek eller genom att kasta en godisbit åt hunden. Då kommer hunden tillslut lära sig att det är något positivt.
När ska man söka hjälp och av vem?
Det är allt för ofta som man söker hjälp när ljudrädslan börjat ställa till allvarliga problem. Det är därför bättre att söka så fort man ser att hunden är påverkad av ljudrädslan och ens egen träning inte fungerar.
Man ska alltid söka hjälp om hunden är rädd ett tag efter en händelse. T.ex. om hunden börjat titta sig omkring mycket på promenaderna, inte vågar gå ut eller gå vid det ställe som hunden blev utsatt för ljudet.
Veterinären kan behöva göra en undersökning på hunden för att se att allt verkar stämma, sen kan man också behöva konsultera med en hundpsykolog för att få hjälp med att hantera rädslan.
Förberedelse inför nyår - kortsiktiga åtgärder
Kortsiktigt när man inte hinner träna sin hund innan nyår så kan vissa kosttillskott eller fermoner lugna hunden. T.ex. WeCalm, Zylkéne och Adaptil. Om du vet med dig att hunden blir väldigt rädd eller om du misstänker att hunden kommer bli väldigt rädd så bör du konsultera med en veterinär som kan ordinera oros-/ångestdämpande läkemedel. Det är bättre att hunden slipper lida under nyår om den är väldigt ljudrädd. Det kan också minska risken för att ljudrädslan förvärras.
Förberedelse inför nyår - långsiktiga åtgärder
Har man upptäckt att hunden har en ljudrädsla för fyrverkerier eller om man är osäker kan det vara bra att vänja hunden med olika ljud inför nyår. Detta arbete är inget man bör börja med någon vecka innan, utan börja direkt efter nyår så att ni har ett helt år på er. Börja vänj hunden med ljud på en lagom nivå successivt och gå inte för snabbt framåt. Ljudlekar och att utsätta hunden i olika situationer med ljud kan under kontrollerade former och i hundens takt bidra till att ljudrädslan försvinner eller motverkas. Tar ni inte er framåt i träningen , tveka inte att ta hjälp.