
Ormbett hos hund
Är ormbett farligt för hunden? hur går man tillväga om man misstänker ormbett?
Nu när sommaren börjar kännas av och solen lyser starkt så lockas ormarna fram från sina gömställen. Av våra svenska ormar är det bara en orm som är giftig och det är huggormen. Huggormen går aldrig till anfall och biter inte om den inte blir skrämd eller inträngd i ett hörn. Huggormen har två gifttänder i överkäken och i varje tand finns en kanal till giftkörteln.
Giftet använder huggormen främst för att förlama och döda sina byten. När huggormen har för avsikt att skrämma iväg något kan den därför välja att bita utan att injicera gift. Det förekommer dock att huggormen trotts det tar till giftet vid bettet även vid skrämsel. Ormgiftet innehåller enzymer och andra ämnen som på olika sätt påverkar blodkärl och blodkropparna. Giftet kan i värsta fall leda till inre blödningar och tillslut dödsfall.
Vilka symtom ger huggormsbett hos hund
Oftast så märker man att hunden ger ifrån sig ett ljud och hoppar eller springer ifrån platsen. Huggormsbett kan också märkas genom att hunden blir trött, hängig och får svullnad på t.ex. nos eller i ett ben. Svullnaden brukar vara riktigt öm och om man kollar noga på huden kan man ibland se hål små som nålstick vilket är det stället som bettet skett på.
I bästa fall stannar symtomen vid svullnad, trötthet och smärta. I värre fall kan giftet sprida sig i kroppen och orsaka blödningar i hud och slemhinnor. Kärlskador i kroppen med förändringar i organen t.ex. njurar eller levern. Om det spridit sig illa kan skadorna på organen leda till cirkulationskollaps.
Vad ska man som hundägare göra?
Vid misstanke bör hunden inte röra sig, bär den gärna så att eventuellt gift inte sprider sig. Ring till veterinären och förbered färd till veterinärklinik. I vissa fall kan man bli rekommenderad att ge kortison t.ex. om man har lång resväg till kliniken. Kortison är inget motgift mot ormgiftet men kan minska på smärta och öka allmäntillståndet något.
Vad gör veterinären?
Veterinären ställer en diagnos. Har hundägaren sett ormen, symtomen är svullnad och smärta och veterinären dessutom ser hål i huden från bettet så är diagnosen klar.
Hunden blir inlagd och kopplas in på understödjande behandling dvs dropp, smärtlindring men också övervakning av hjärtat och blodvärden.
Vissa veterinärer ordinerar också motgift dvs antiserum. Det är kostsamt. Det finns också biverkningar av antiserum och relativt lite forskning inom området. Men för vissa hundar är det att föredra t.ex. om hjärtrytmen påverkats.
När hunden skrivits ut bör hunden undvika ansträngande aktiviteter en månad. Sen vill man ofta följa upp efter någon vecka för att se att det inte finns några fördröjda effekter av antingen ormgiftet eller antiserum.