Koppelträning

Här kan du läsa om hur du kan lära hunden gå i koppel


Introduktion

Att träna hunden att gå i koppel kräver tålamod och tid. För hunden är det inte särskilt naturligt att gå i koppel och därför kräver denna process att man ökar svårigheten gradvis och att man låter det ta tid. 

Vad behövs?

  • Halsband eller sele
  • Koppel
  • Belöningsgodis

Att lära hunden gå i koppel

Första steget är att hitta en belöning man vill ge hunden när den gör rätt. Jag rekommenderar att man använder godis-belöning eftersom det är lugnande för hunden och de flesta vill att hunden ska vara lugn under promenader. Använder man t.ex. leksak som belöning, går hunden upp lätt upp i varv. 

Nästa steg är att börja själva träningen, detta görs lämpligast inomhus, hemma, där hunden är van miljön.  Koppla på hunden utrustningen och ha belöningsgodiset i närheten. Kriteriet för att hunden ska få godiset är att kopplet är slappt. Rör dig framåt och belöna samtidigt. Belöna när kopplet är löst både med godis och röst. Belöna tätt och testa att gå framåt och sidledes. Skulle kopplet sträckas så stanna upp och kalla in hunden, när kopplet är löst börja gå framåt igen och belöna direkt va kvick så kopplet inte hinner sträckas. Skulle den så kallade  jojo-effekten uppstå dvs att hunden drar, man stannar, man går fram, den drar igen, man stannar och går fram och drar igen så får man vara snabbare med att fånga upp hunden och belöna tätare och kvickare så hunden inte hinner dra i kopplet. 

När du sedan börjar träna utomhus börja på en lugn plats. Undvik ställen där det finns mycket dofter, hundar och människor som kan ta hundens fokus på träningen. Jobba på liknande sätt som inomhus, men tänk på att det inte är rimligt att kräva att hunden ska kunna gå så längre sträckor. Då får man lära in hunden kontaktord som innebär att den får nosa runt och gå lite fritt växelvis. T.ex. går utan sträckt koppel 4 meter, sedan kontaktord för att hunden ska få gå och nosa fritt, här ska man störa hunden så lite som möjligt, man får mjuk-bromsa vid behov. Sen får man använda ett kontaktord igen för transportsträckan där hunden ska fokusera på att gå finare. T.ex. "nu går vi". Växla mellan transportsträcka där hunden ska gå fint utan att dra i kopplet och det fria nosandet och öka stegvis transportsträckan med tiden. 

Med tiden kommer man kunna gå längre med löst koppel och på platser med mer störningsmoment. Det viktiga är att öka svårigheten stegvis så att hunden alltid klarar av det man begär av den. Det får inte små-dra i kopplet hela tiden för då kommer den stänga av. 

Du och din hund kommer säkerligen stöta på störningar som kommer att orsaka känslor hos din hund som leder till stress t.ex. löptik, viltdoft eller hundmöten. De här känslorna t.ex. glädje, rädsla eller frustration kan om de går överstyr göra att din hund stänger av hjärnan. Ju mer känslor din hund får ju mindre logiskt tänk. Fånga upp din hund innan känslorna tar över. Använd belönings-godis, det är lugnande och kan avleda. Du kan ge godiset direkt i munnen, ur handen eller genom att kasta ut på marken, då får även hunden utlopp för sitt behov av att följa viltdoften. 

© 2024 HundHandboken | Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång