Posttraumatisk stressyndrom
Här kan du läsa om posttraumatisk stressyndrom (PTSD)
Posttraumatisk stressyndrom, som förkortas PTSD är en form av ångestsyndrom. Det utvecklas efter att en hund upplevt ett långvarigt och/eller mycket svårt trauma (mycket plågsam situation/händelse).
Orsaker
Vid PTSD utvecklas allvarliga symtom till följd av livshotande eller extrema trauman. Det kan handla om upplevd känsla av skräck eller hjälplöshet. Risken att utveckla PTSD ökar troligen om hunden saknar flock eller familj som kan ge trygghet och stöd.
Det är inte alltid vi vet anledningen till att hunden utvecklat PTSD till exempel om man adopterar en hund från ett annat land. Förekommande anledningar till att en hund kan utveckla PTDS kan vara från militärt eller polisiärt arbete, att hunden blivit fysiskt eller psykiskt misshandlad, uppfödd på en valpkvarn (hundavels-anläggning), blivit övergiven, från att ha levt själv på gatan, blivit attackerad av andra djur eller människor, trauma från katastrofer såsom jordbävning, översvämning, brand, tornado och explosioner.
Symtomen
Symtom på att en hund har PTSD liknar många gånger de hos människa. Det kan handla om kronisk ångest, överdriven vaksamhet, undvikande av vissa platser, människor eller situationer, sömnstörningar, rädsla för att vara ensam, minskat intresse för sin favoritaktivitet (t.ex. dragkamp) eller aggression.
Symtom-kriterier för att klassas som PTSD
Det räcker inte med att hunden utsatts för en händelse som orsakat trauma. Det finns fyra olika kategorier för diagnostisering:
1. Det först är att hunden ska ha varit med om någonting och inom en månads tid utvecklat besvär.
2. Det andra är att hunden ska undvika triggers (dvs stimuli som påminner om händelsen t.ex. billjud, skrammel av nycklar, rullande däck),
3. Det tredje är att de ska finnas ett aktivt undvikande (passivt drar sig undan, gör utfall för att skrämma etc),
4. Det fjärde är att det ska finnas en förändring i hundens allmäntillstånd/mående dvs från balanserad till t.ex. hypervaksamhet/depression eller överaktivitet (det ska vara en stor förändring före och efter traumat),
Det finns också diagnostiseringspunkter som ska bockas av. Man vill också se att det blir värre över tid om det ej behandlas.
Behandling
Det bästa sättet att hantera en hund med PTSD är genom att kombinera beteendeterapi med läkemedel. Det kan handla om desensibiliseringsterapi (hunden utsätts för låga nivåer av stress som sedan höjs gradvis för att bygga upp tolerans mot den stimuli), umgänge med en väl socialiserad och stabil hund, ökad motion och mental stimulering. Läkemedel som kan ordineras är ångestdämpande, antidepressiva och betablockerare.