Rastning
Här kan du läsa om rastning, dess innebörd och råd
Introduktion
Rasta eller rastning innebär att man går ut med hunden i naturen så att hunden får tömma urinblåsa och tarm. Det innebär också att hunden ska få komma ut och nosa och strosa dvs få lukta av området och få utlopp för sin energi i form av motion.
Definition av rasta / rastning
Utomhusvistelse för djuret, antingen lös eller i koppel. Vid rastning får djuret möjlighet att uträtta sina behov, få utlopp för sitt behov av att röra sig och lukta av omgivningen.
Ovan kan du läsa definitionen av orden "rasta" och "rastning" enligt svenska statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2020:8 Saknr L 102).
Definitionen tyder alltså på att rastning innebär mer än att tillåta sin hund få uträtta sina behov av att tömma urinblåsa och tarm. Hunden ska alltså vidare få uträtta sina behov av att röra sig och lukta av omgivningen. Detta är något som jag brukar benämna för "nosa och strosa".
Bra att tänka på och reflektera över
- Det är viktigt att komma ihåg varför vi är ute med hunden. Är vi ute för vår skull eller för hundens? Rasta/rastning innebär att vi är ute för hundens skull. För att hunden ska få uträtta sina behov av att tömma urinblåsa och tarm, men även för att hunden ska få motion och få nosa av området. Det är viktiga behov som hunden har och som vi som djurägare måste tillgodose.
- Plocka upp avföringen. När vi är ute och rastar hunden så är det också viktigt att vi plockar upp avföringen. Det kan utgöra ett brott att inte plocka upp avföringen från sin hund. Eftersom det går åt minst 1 avföringspåse om dagen rekommenderar hundhandboken djurägare att välja miljövänligare avföringspåsar.
- Tvätta händerna. Kom ihåg att tvätta händerna när du kommer in efter att ha rastat din hund. Hundhandboken rekommenderar att alltid tvätta händerna med tvål och vatten efter rastning.