Stress

Här kan du läsa om stress hos hund


Inledning

När hunden befinner sig i en stressad situation reagerar deras kropp med att producera extra stora mängder av de så kallade stresshormonerna, adrenalin och binjurebarkhormon. Dessa hormon stärker cirkulationen och ämnesomsättningen så att hunden får kraft att antingen bekämpa en fara eller att fly. Rent biologiskt kan man därför säga att stress är en sund reaktion som hjälper hunden att prestera i en akut farlig situation. 

Vårt moderna sätt att hålla hund gör att hundar sällan utsätt för det hot som deras förfäder gjorde. Den stress som hundar utsätts för idag fyller sällan någon funktion. Stress kan vara både positiv och negativ. Den positiva ökar prestationsförmågan medan den negativa är när hunden inte kan stänga av stressen och där den orsakar skador. Det finns många exempel på situationer där hundar utsätt för stress där det egentligen inte föreligger någon fara t.e.x. vid hundmöten och nyårsfyrverkerier. 

En hund som befinner sig i ett stress-påslag är i ett tillstånd som är skapt för flykt eller kamp. Alla andra funktioner blir bortkopplade t.ex. tankeverksamhet och inlärningsförmågan. Det går alltså inte att tala hunden till rätta när den befinner sig i det här tillståndet. 

Stress kan visa sig fysiologiskt genom t.ex. ökad hjärtfrekvens, beteendemässigt genom t.ex. oro och aggression samt upplevelsemässigt dvs hur hunden uppfattar sin egen situation. Olika hundar kan utsättas för samma situation men de kommer att uppleva situationen som olika påfrestande, endel hundar kommer anse situationen som väldigt påfrestande medan andra inte kommer att påverkas märkbart. Hur de reagerar beror på situationen och hur deras hjärna tolkar den. Det som avgör stressens skadeverkning är alltså hur hunden upplever faran snarare än stressorernas styrka och varaktighet. Situationer som hunden upplever förutsägbara och möjliga att kontrollera minskar reaktionerna.

När blir stressen ett problem?

Hundar upplever ofta stress i situationer där det egentligen inte fyller någon funktion t.ex. runt nyår eller vid hundmöten. Utsätts hunden för stress för ofta så belastar det kroppen otroligt mycket. Hundens kropp behöver vila efter stress-påslag. Det kan röra sig om allt mellan någon dag till veckor för hunden att återhämta sig beroende på situation. Om hunden inte hinner återhämta sig har hunden ett konstant stress-påslag. 

Kanske har du hört om trafikljuset hos hundar när det kommer till känsloläge? Trafikljuset innebär innebär att hundens känsloläge/stress kan vara på grönt ljus, gult ljus eller rött ljus. På grönt ljus är hunden lugn och i harmoni utan stress-påslag. På gult ljus har hunden ett litet stress-påslag och på rött ljus är hunden i ett stresstillstånd med bortkopplade funktioner. Om en hund lämnar grönt ljus för ofta så hinner inte hunden återhämta sig dvs komma ner tillbaka på grönt ljus och då blir hundens grund närmre gult ljus. Då föreligger en konstant belastning på kroppen och utgångsläget är högre upp i trafikljuset eftersom stressen redan finns där. Utsätts hunden för en stressande situation går den då snabbare upp i rött ljus eftersom utgångsläget redan ligger högre upp. 


Tecken på stress

Det kan visa sig genom t.ex.

  • Konstant nervositet och lättskrämdhet, 
  • Rastlöshet och svårigheter att komma till ro, 
  • Reagerar kraftigt på ljud (ljud där hunden normalt är lugn), 
  • Mer tillbakadragen, 
  • Ökad tillgivenhet och kontaktsökande, 
  • Lugnande signaler eller kompensationsbeteende,
  • Koncentrationssvårigheter (när den ska lära sig nya övningar),
  • Ökad eller minskad aptit, 
  • Håravfall, 
  • Aggressivitet (pga känsla av att tappa kontrollen över omgivningen)
  • m.m. 


Hur kan man lösa problemet?

Först och främst behöver man se över hundens livssituation. Hunden måste vara i balans för att må bra. Alla behov måste vara tillgodosedda dvs mat, vatten, rastning, vila och återhämtning, fysisk aktivitet (stressfri), mental stimulans, känsla av kontroll (kunna påverka sin tillvaro) och social gemenskap. 

Sen kan man gå över till stress-detox. Om hunden har ett stress-påslag tar det en tid för hunden att återhämta sig och det är lätt att stressen ökas i och med att hunden redan befinner sig högre upp i trafikljuset. Det leder ofta till att hunden inte kan återhämta sig innan en ny stressituation uppstår. Stress-detox innebär att man håller hunden på grönt ljus så mycket som möjligt under minst 1 månad. Det kan innebära att man måste rasta hunden på tidpunkter då det inte finns folk utomhus eller åtminstone inte sådant som stressar upp hunden. 


© 2024 HundHandboken | Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång