Valp & Unghund

Här kan du läsa en samling av träning av valp och unghund


Introduktion

Under valptiden läggs grunden för hundens liv. Det är under den här tiden som man bör träna allt som man vill att hunden ska kunna när den blir vuxen. Man ska inte ha några krav men det är en bra period att introducera den till olika saker med lek och annat som den tycker är roligt. Hämtar du en valp vid 8 veckors ålder kan du börja träna den redan vid 9 eller 10 veckors ålder (om valpen känner sig trygg i det nya hemmet). Man kan se det som en förskola där valpen ska få vara småbusig och lekfull och där ägaren inte eftersträvar perfektion så att hunden på ett mjukt och tryggt sätt kan anpassas till ett liv i sin nya familj. 

Kärlek, krav och gränser

Många som skaffar en valp har en framtidsvision om att den ska bli en champion inom en sport. Med ett sådant tankesätt är det lätt hänt att man ställer för tidiga krav och att uppfostran innebär en stor orättvisa. Det innebär dock inte, att man inte ska ha några som helst krav under valpens uppväxt för det kan istället skapa nervositet och problem hos både hund och ägare. Vi lever dessutom i ett samhälle som ställer höga krav på hundens uppträdande och lydnad. Hunden behöver rätt ställda krav för att fungera och må bra i familjen och i samhället. 

Valpen måste lära sig att det finns gränser. T.ex. att den inte får bita för hårt vid lek, inte tugga på skor eller möbler. Här ställs ganska stora krav på ägaren eftersom det inte blir en bra grund om det finns för mycket förbud och "nej". Man bör eftersträva att ge valpen så mycket tillåtelse och frihet som det går. Med de saker som inte är tillåtna bör man istället vara mycket konsekvent med. Är det förbjudet så är det alltid förbjudet oavsett vem som är med valpen. Att tänka att man ska tillåta en förbjuden sak en gång för  att vara snäll innebär bara förvirring för valpen och då spelar det ingen roll hur mycket kärlek som ligger bakom det. 

Introducering av roliga övningar

När man hämtat valpen och det gått 1-2 veckor och valpen känner sig hemmastadda och trygg så kan man börja med några enkla och kravlösa övningar som förbereder den för vuxenlivet.  Målet ska vara att valpen lär sig uppskatta beröm och att den tycker att det är roligt. Det kan t.ex. vara övningar om vardagsuppfostran, skötsel, att sitta, ligga, att inte dra i kopplet, att hämta saker eller bära saker samt ensamhetsträning. Att vistas i olika miljöer är också bra. 

Det hunden lär sig under valptiden kommer finnas kvar även i vuxenlivet. Om valpen tycker att träningen är roligt kommer det att följa med och underlätta träningen som vuxen. Lägg därför extra krut på att valpen uppskattar övningarna och träningen som valp. 



Unghund

Då valpen blivit äldre ställs högre krav på uppfostran än innan. En unghund på ca 7 månader är både snabbare och starkare. Det är inte ovanligt att unghunden här börjar testa de regler som finns. Här kanske de börjar att bråka med andra hundar, hoppar upp på folk eller visar reserverade beteenden. Att jaga vilt, vakta dörren och ha svårt att sitta still är också vanligt i den här åldern.

Det är nu dags att sätta större krav på hunden för att den på ett bättre sätt ska passa in i samhället och i familjen. Det är också läge att ge hunden extra spännande och utmanande uppgifter att ägna sig åt. Här måste man ta hand om hundens stora energi så att den inte kommer ut i problembeteenden.

Socialövning med andra människor och hundar, miljöträning så att hunden kan uppträda bra i olika miljöer, aktivering så att hunden får uppgifter att sätta sin energi på och vardagslydnad är viktigt.

Könsmognad och stress

Hunden blir könsmogen vid ca 6-7 månaders ålder men det kan ta längre tid. Mindre raser går snabbare in i könsmognad än större raser. Under puberteten, mellan 8-12 månaders ålder, börjar ofta problembeteenden att dyka upp.

Märker du att din hund är mycket stressad i och med sin könsmognad så bör träningen anpassas till det. Öva under lugna former i lugna miljöer så att hunden fortsatt kan behålla sin koncentration. Den överaktiva hunden behöver ges möjlighet att få öva sig i samarbete och respekt. Den behöver också livsinnehåll som den kan lägga sin energi på, att få lyckas ger den självförtroende och den ges också förutsättning att känna kontroll över sin situation. 


Hyperaktiv och hypoaktiv

De flesta hundar hamnar någonstans mellan hyper- och hypoaktiv, dvs varken för energisk eller för slö. En hund som är hyperaktiv (överaktiv) eller hypoaktiv (underaktiv) benämns ofta som svåra hundar inom hundträningen. De hyperaktiva hundarna hinner man inte motivera innan de kommit på något bus medan de hypoaktiva hundarna är svåra att motivera. 

Hyperaktiv

Ett vanligt fel man gör om man har en hyperaktiv hund är att man försöker att trötta ut den genom att motionera hunden överdrivet mycket. Man tänker att, om man springer/ cyklar eller kastar boll med sin hund så blir den trött. Absolut är det så.. en stund, men vad händer sen? jo man bygger upp stressnivån hos sin hund, man förbättrar dessutom hundens konditionen och styrkan. Vad händer då? jo man har en ännu uthålligare, hyperaktiv hund, som kräver ännu mer för att bli trött. 

Så vad kan man då göra? En bra början är mental aktivering. Det bör man alltid börja att testa på sin hyperaktiva hund. Man kan börja rätt intensivt i början och man ser ofta effekt efter 1-2 veckor. När man märker att hunden blir lugnare kan man minska den mentala aktiveringen något. Även motion är viktig såklart, men lugn sådan. Det är bättre att gå långa promenader än att låta hunden hunden springa för mycket. Lekstunder är viktigt men försök att hålla er till några gånger i veckan. Att leka varje dag bygger stress. Att träna hunden med operant inlärning är också bra eftersom det tar energi från hunden att själv lista ut vad som ska göras för att få belöning, dvs godis som i sig är lugnande. Att berömma lugnt med rösten t.ex. "sååå braaa". Strykningar och massage kan lugna hyperaktiva hundar. Börja stryka hunden lite och gå sedan över till cirklar. Se dock till att det är lugnt i omgivningen. Hunden får inte vakna till av olika ljud. Sist finns också respektövningar att ta till om tidigare förslag inte fungerat. Respektövningar innebär att man är lite "sträng" dvs förbudsövningar. Det är lugnande för hunden. Det kan t.ex. vara "förbjudet godis". Respektövningar är viktiga övningar som hunden mår bra av. Hunden mår bra av få krav ställda på sig. En hund som inte får krav på sig blir en nervös och svårhanterad hund, en så kallad problemhund. Det orsakar stress hos både hunden och ägaren. 

Hypoaktiv

Ett vanligt fel man gör om man har en lugn hund är att man försöker få igång den genom tvång. Det gör den dock bara ännu lugnare och mer passiv. 

Vad kan man göra? En bra början hos en hypoaktiv hund är att man tillskillnad från den hyperaktiva hunden behöver ge lite mer hetsig, stressbetonad motion. Det kan t.ex. vara att leka och springa med andra hundar eller springa efter en boll. Livliga lekar och hetsig motion ska alltid ske efter uppvärmning för att minska skaderisken. Det är viktigt att blodcirkulationen är igång ordentligt innan. Det här kommer bygga upp hunden kondition och den kommer bli piggare och orka mer. Kamplekar med t.ex. en kampleksak kan få igång en lugn hund och är bra att använda som belöning. Berömmet kan ske på ett sätt så att hunden blir glad och livlig. T.ex. att säga "bra bra bra bra" snabbt och glatt. Sen får man inte vara för sträng hos en allt för lugn hund. Det gör den ännu lugnare. 


© 2024 HundHandboken | Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång